9:28 AM

Future Life: What can I do from now?..

Assalamu'alaikum wbt...Salam pertemuan dihulurkan buat semua pembaca..=)

Alhamdulillah harini diri ini dikurniakan ALLAH rasa rajin nak update blog setelah 10 bulan tak meng'update'kannya. Terima kasih buat pengunjung-pengunjung yang menegur diri ini sebab tak update blog (ngeee..malu plak rasenya). Ketika sindrom 'malas' melanda diri, dibiarkan aje blog ini bersendirian. Mesti 'blog' ni happy bila tuannya sudah kembali memanfaatkan khidmatnya untuk menjadi bahan tulisan tuannya yang serba kekeringan idea dan pandangan ni.(huhu..). Entah bila diri ini akan menjadi rajin seperti blogger2 lain yang sering sahaja kelihatan update blog. (hmmm..fikir3..)..nak je cakap camni "blog2, aku minta maaf ye sebab dah lama tak update ko, doakanlah tuan ko ni jadi rajin sket nak menulis..(ngee..mesti blog aku tengah duk bersedih sebab tuannya telah lupakan dia).." (ngee..pandai-pandai je..).. Dahla blog ni orang yang tolong buatkan, pastu tak update plak tu..(Maaf ye kepada yang menolong buat blog ni..)..=)..insyaALLAH lepas ni tengah nak cuba nak rajinkan diri..huhu..

Hari ini 8 November 2009, hanya tinggal 22 hari sahaja lagi diri ini akan melalui fasa kehidupan baru yang DIA sahaja yang MAHA TAHU bagaimana keadaannya. Perasaan bimbang, takut, risau lebih mendominasi jiwa ini tatkala melihat konflik dalam masyarakat semakin kurang moral dan pegangan agamanya. Apatah lagi bila memikirkan generasi yang bakal lahir, bagaimanakah keadaannya. "Mampukah aku mendidik anak-anakku sepertimana ummi dan abah mendidikku?". Bermacam-macam persoalan mula timbul dalam benak fikiranku ini..hmm.. Teringat pada kata-kata seorang 'housemate' ni (namanya dirahsiakan..) biarlah bersederhana dalam setiap perkara. Lakukanlah mengikut kemampuan diri sendiri. Ehmm..macam betul jugak apa yang dikatakan tu..bagiku jangan hanya ber'cakap' nak jadi macam ni nak jadi macam tu, tp, 'buat'' itu yang lebih penting. Sebab realiti sebenar masih belum kita lalui, macam mana nak jadi macam yang kita nak, sedangkan realiti sebenar kita masih belum tahu keadaannya. Macam mana pasangan hidup kita dan macam karakter anak-anak kita, kena bermula dari diri sendiri. Memang ada orang kata kalau nak kenal anak-anak kita tengoklah 10 tahun yang telah lepas, macamana diri kita, macam tulah anak-anak kita. Tapi, masa itu dah berlalu, kita takkan mampu putar kembali waktu dahulu supaya kita boleh ubah diri kita jadi macam yang kita inginkan.

So, daripada kita runsing fikirkan masa lalu kita, bimbang zuriat yang lahir dari kita seperti diri kita yang dahulu, better kita sentiasa muhasabah diri..hmm..yela nak kembali zaman dulu, sebab semata-mata nak ubah jadi baik, kita sebagai hamba, kita tak mampu, apatah lagi siapa kita untuk menyalahkan takdir ALLAH yang telah menentukan zaman dahulu kita demikian. Itulah setiap aturanNYA ada banyak pengajaran dan hikmah yang perlu diterokai. Hidup ni bukan untuk dunia, tapi untuk akhirat..fikir dan buatlah apa-apa pun untuk akhirat (senang cerita, kerana ALLAH..). Dia takkan datangkan sesuatu ujian dan cubaan tu melainkan untuk kita sentiasa meng'improve'kan diri jadi yang lebih baik.. Mungkin kita tak sehebat orang lain, tak secerdik orang, tak selantang orang lain, tapi, cukuplah sekadar jadi setakat yang kita mampu. Biarlah sedikit sekalipun ibadah yang kita buat, asalkan ianya berterusan. Bersederhanalah d
alam setiap perbuatan, amalan, percakapan supaya ianya tak ' makan diri' sendiri. cakap besar pun tak boleh, rendah diri sangat pun tak boleh, so,sederhana itu mungkin yang sesuai untuk diri kita. hmmm..betul ke?..betulla kan...ke tak setuju.. kalau tak setuju, boleh kemukakan pendapat anda.

Berbicara tentang persoalan hati, susahnya untuk menilai di mana hati kita berada sekarang (maybe not for everyone..sometimes ada yang tahu di mana hatinya berada..hmm). Perasaan sayang, cinta, rindu, kasih, benci, sabar dan yang seangkatan dengannya adalah kurniaan ALLAH. Teringat lirik nasyid "Segalanya milikMU" (Mestica..cari sendiri..) sangat memberi motivasi buat diri ini. Kadang-kadang bila rasa sedih je, mesti dengar nasyid ni. Rasa rindu je, dengar nasyid, senang katanya memang tak 'boring' langsung walaupun nasyid ni dah lama. Susah untuk diungkapkan macam mana rasanya..mungkin korang boleh dengar & renung sendiri kot..ikut tahap masing2 la..hmm..so, jika sapa-sapa yang rasa macam 'frust' sebab putus cint
a ka, atau sedih sebab result final kurang memberangsangkan ka, janganlah terlalu sedih. Dan kepada mereka sedang bahagia sekarang ka (maklumlah dah tak lama lagi nak kahwin..dah sampai musim kenduri-kendara..ngeee), berjaya dapat result cemerlang ka, janganlah terlalu excited sangat sampai lupa orang sekeliling, raikanlah orang-orang yang berada di sekeliling kita. Sebab itu, cukuplah dengan ucap "Alhamdulillah, aku dapat....(ape2la..ayatnya korang sambung sendiri..=p)" daripada sebut "Yahoooo/yippie/yeye, aku dapat (.........u will be continue..)". Macam tu jugak kepada yang ditimpa musibah sebutlah "Inna lillahi wa inna ilaihi raaji'un.." maksudnya kembalikanlah segala urusan kepada ALLAH yang MAHA MEMBERI. Pasti ada hikmahnya..insyaALLAH..perasaan sedih tu ALLAH yang datangkan, perasaan tersinggung tu mungkin ALLAH nak memberi hikmah yang lebih besar, tak terduga oleh pemikiran kita yang singkat ni..mudah ayatnya segala-galanya daripada ALLAH la. Tapi bukan bermakna kita tidak perlu berikhtiar..ALLAH dah kurniakan akal,kan?..so, manfaatkanlah akal tu kena pada tempatnya..tunaikanlah anugerah ALLAH itu dengan semaksimunnya dengan bersandarkan kepada wahyuNYA..(jangan duk ikut sedap hati shj, nnti binasa jwpnnya...hrmm..

Rasanya macam dah banyak je menulis (hmm..betul ke?..) sebab tangan ni dah kebas-kebas, maklumlah dah lama tak menaip (buat assignment..hehe). Sejak lepas grad ni dah jarang sangat nak menulis, sebab rasa macam idea tak bernas je nak menulis, pastu entah pape yang ditulisnya dalam blog ni..rasa malu sebab jadi tatapan umum..huhu. Tapi, tak pe je, kan. Nabi kata "Ballighu 'anni
walau aayat". Tak pela sedikit pun yang boleh disampaikan dalam penulisan kali ni. Moga ianya ada manfaat untuk dijadikan renungan bersama.. Syukran jazilan/terima kasih buat semua sahabat-sahabat yang sudi berkunjung ke blog ini walaupun ianya dah lama tak di 'update' (mesti korang boring,kan..=p)..jejak yang kalian tinggalkan membuatkan diri ni sedar, rupanya dah lama dibiarkan blog ini kesepian, kesunyian dan feel so lonely (maafkan daku wahai blog..heeee)..moga nama 'cahayapetunjuk' terus menyinar dalam diri ini..menjadi doa untuk diri ini terus rajin dan rajin untuk menulis, berfikir dan mengasah fikiran untuk mencambahkan idea-idea yang boleh kita berkongsi bersama..ameen ya RABB..juga sentiasa membuat anjakan paradigma melakukan perubahan dari masa ke masa..

"Mungkin aku tidak sehebat Saidatina Khadijah, tidak secerdik Saidatina Aisyah dan tidak setabah Saidatina Fatimah dan mungkin aku tidak mampu menjadi sehebat as-Syahidah Zainab al-Ghazali...tapi, ak
u cuba untuk 'menjadi diriku' seadanya yang mampu ku lakukan..itulah yang terbaik untuk diriku..pencarian diri ini masih belum berakhir..ilmu di dada ini masih sedikit dan perlu ditimba lagi..salah dan silap, ku mohon keampunanMU ya RABBI..tiada daya dan upayaku untukku melangkaui iradatMU..juga buat semua sahabat-sahabat seperjuanganku, maafkan daku, insan yang tidak sempurna..terima kasih buat pengunjung-pengunjung yang datang melawat..cuma, pintaku, doakanlah semoga diri ini terus thabat dalam perjuangan ini, berjaya di dunia dan akhirat..buat ummi dan abah yang kusayangi, kini baru kusedar betapa indahnya kasih sayangmu.. dulu ku selalu berprasangka, maafkan anakmu yang tak matured ini.. buat adik-adik yang kusayangi, sayang kamu semua (ngeee..huhu)...adikku yang duk kt Mesir tu =p, belajaq ghajin2 naa..jangan duk main-main, moga jadi doktor Islam yang dikagumi (contohi Ibnu Sina dll..), moga dirimu terus terpimpin...dan buat 'teman syurga'ku, mungkin hidup yang bakal mendatang masih banyak cabarannya, tak terjangkau oleh pemikiran kita, usah terlalu gembira, terimalah seadanya apa yang ALLAH kurniakan sekarang, moga ianya bukanlah hanya sekadar omongan kosong semata-mata, insyaALLAH, ALLAHU YUBAARIK 'ALAIK.."

"ALLAHUMMA SA'KHIRLANA ZAUJAN SOLEHAN YAKHTIBUNA WA YATAZAWWAJUBINA WA YAKUUNU SAHIBAN-LANA FID-DUNYA WA JANNAH..AMEEN.."




Sekian, wassalam..Syukran Jaziilan..

11:21 AM

KHAIBAR! KHAIBAR! KHAIBAR YA YAHUUD!! JAISYU MUHAMMAD SAUFA YA'UUD!!

Menyaksikan keganasan yang kezaliman yang dilakukan oleh puak rejim yahudi laknatullahi 'alaihim membangkitkan kemarahan seluruh ummat Islam di dunia. Benarlah sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Ta'ala dalam surah al-Maaidah ayat 82 yang bermaksud:


"Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan sesungguhnya kamu dapati yang paling dekat persahabatannya dengan orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: "Sesungguhnya kami ini orang Nasrani." Yang demikian itu disebabkan karena di antara mereka itu (orang-orang Nasrani) terdapat pendeta-pendeta dan rahib-rahib, (juga) karena sesungguhnya mereka tidak menymbongkan diri."

10 Januari 2009 diadakan rapat umum bertempat di Stadium Shah Alam menyaksikan seramai lebih 5000 orang rakyat Malaysia turun padang bagi menyatakan bantahan terhadap serangan yang dilakukan oleh rejim Israel ke atas penduduk Islam di Gaza. Namun, sayangnya setelah selesai rapat umum tersebut, ketika saya keluar untuk beredar, saya menyaksikan beberapa orang 'hamba Allah' kelihatan menyedut enak rokok di luar stadium. Sedih menerpa di hati ini menyaksikan situasi sebegini. Ketika ummat Islam di Gaza berdepan dengan keganasan puak rejim Israel laknatullahi 'alaihim, kita enak menyedut asap rokok yang kita sendiri maklum rokok adalah racun yang menjadi medium untuk puak yahudi meracuni pemikiran ummat Islam. Tidak tersentuhkah sensitiviti kita terhadap saudara kita yang saban hari berdepan kematian, saban hari berdepan dengan muncung senapang sedangkan kita enak menyedut rokok yang telah memberi dana kepada yahudi membeli senjata bagi memerangi ummat Islam?..SYAMPATHY BUT EMPTY!..


Tiada maknanya hanya dengan menghabiskan suara menjerit, melaung "hancur2 Yahudi!", sedangkan tiada tindakan susulan yang dilakukan sebagai tanda kebencian kita yang teramat sangat terhadap kezaliman dan keganasan yang dilancarkan oleh rejim Israel ke atas saudara seIslam kita di sana. Fikir-fikirkanlah saudara-saudara seIslamku. Ayuhlah sama-sama kita memboikot produk Israel laknatullahi 'alaihim sebagai tanda kecintaan kita kepada Islam dan tanda sokongan kita terhadap saudara-saudara kita yang sedang berjihad di medan perang. Lancarkan peperangan kita terhadap produk keluaran Israel, semoga dengan tindakan sebegini akan menghancurkan mereka sehancur-hancurnya. Marilah sama-sama kita menadah tangan memohon doa semoga ALLAH mengurniakan kemenangan dan bantuan kepada golongan yang membela agama ALLAH. KHAIBAR! KHAIBAR! KHAIBAR YA YAHUUD!!
JAISYU MUHAMMAD SAUFA YA'UUD!!
ALLAHUAKBAR!!!!



9:44 AM

Research Assistant..


"KEMALANGAN JALAN RAYA MENURUT HUKUM JENAYAH ISLAM: PENILAIAN TERHADAP PELAKSANAANNYA MENGIKUT REALITI SEMASA DI MALAYSIA"

Objektif kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mencadangkan penyelesaian alternatif isu kemalangan jalan raya menurut perspektif Islam. Kajian dan usaha ini adalah untuk menyingkap kesesuaian pelaksanaan hukum Islam dalam menangani realiti semasa perlu dilakukan dari masa ke masa untuk membuktikan keunggulan hukum yang telah ditetapkan oleh ALLAH. Penilaian semula terhadap pandangan fuqaha' klasik berhubung isu ini mesti dilakukan supaya fiqh sentiasa bersifat dinamis dan mampu menangani permasalahan semasa masyarakat.